12 юни - световен ден за борба с експоатацията на детския труд

Световният ден срещу детския труд, 12 юни 2007г., цели премахване на опасния детски труд в селското стопанство, особено в най-тежките му форми. Тази година международната кампания минава под мотото: "Какво ще посеем: селско стопанство без детски труд".

Международната организация по труда (МОТ) обедини силите си с пет ключови международни организации в областта на селското стопанство за да обяви нова глобална мрежа за борба срещу детския труд в селското стопанство.

Селското стопанство е едно от трите най-опасни работни места за децата

По целия свят селското стопанство е сектор, където може да бъде намерен най-големия брой работещи деца – около 70%, от които 132 милиона са момичета и момчета на възраст от 5 до 14 години. Тези деца помагат да се произвежда храната и напитките, които ние консумираме. Техният труд се използва при добиването на зърнени храни, какао, кафе, плодове, захар, палмово масло, ориз, чай, тютюн и зеленчуци. Децата работят също в животновъдството и при производството на други селскостопански стоки като памук и семена от памук.

Селското стопанство е един от най-опасните сектори и особено вреден е той за децата. Изложени на същите рискове като възрастните, опасностите за децата са по-големи, тъй като техните тела и умове са все още развиващи се и те не притежават опит за работа. Според изчисленията на Международната програма на МОТ за премахване на детския труд (IPEC), в някои случаи децата започват работа на 5 години, а децата под 10 годишна възраст представляват 20% от детския труд в някои селски райони.

Много деца понасят тежки натоварвания, които заплашват живота, здравето и общото им благополучие. Рисковете, пред които са изправени, започват от смесване, използване и прилагане на отровни пестициди, до работа с опасни режещи инструменти, при екстремни температури, управление на мощни машини и тежко оборудване и дълъг работен ден.


Детският труд ограничава достъпа на децата до подходящо образование. Липсата, или лошото образование, намалява техните шансове за по-добро бъдеще. Проблемът се задълбочава от факта, че много деца, работещи в селското стопанство, са от селски семейства, които съставляват две трети от най-бедното население на света.

Много здравословни проблеми, свързани с работата, не се проявяват докато детето не стане възрастен човек. В селското стопанство децата са изложени на:

  • Високи температури
  • Опасни машини или животни
  • Тежък ръчен труд
  • Тежки и неподходящи товари
  • Остри режещи инструменти
  • Работа с пестициди
  • Дълъг работен ден

Момичето, работещо в селското стопанство, понася специфично натоварване. Работещите момичета често са невидима част от работната сила в селското стопанство и са особено ощетени, тъй като често изпълняват домакински задължения преди да тръгнат на работа на полето и след като се върнат от там. Дългите часове работа може да доведат до физическо и умствено изтощение, засягащо негативно здравето и благополучието на работещите момичета.

Препоръки за решаване на проблема.

ВАЖНО е да знаете, че всички ресурси, които вие лично публикувате в СЕЛМИРА или изпращате по е-мейл, за да бъдат публикувани от ваше име, ще бъдат достъпни за ползване от другите потребителина СЕЛМИРА под лиценз Криейтив Комънс 2.5 (Creative Commons 2.5) -"Признание-Споделяне на споделеното 2.5"