СЕЛМИРА е виртуалната библиотека за всички хора и организации, които позитивно променят себе си и света, в който живеем. Включете се!

СЕЛМИРА е виртуална зона за свободно споделени ресурси, опит и добри практики, за всички които усилено работят, за да реализират ТУК и СЕГА позитивната промяна в живота на обществото ни. Целта на СЕЛМИРА е да предостави лесен и достъпен за всички ресурсен център, в който да се споделят, пазят и ползват качествени материали - публикации, книги, брошури, клипове, презентации, постери, картички, послания - създадени от и за младите хора в България, техните екипи и общности.

Проектът "СЕЛМИРА-Старт" е пилотна фаза на дългосрочна инициатива за изграждане на национална виртуална ресурсна библиотека за младежко развитие, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма за младежки дейности 2008-2010 г към Национален център за младежки програми и инициативи към МОНМ и се изпълнява от  Фондация "ЗАЕДНО-общуване за подкрепа и развитие" в партньорство с Дирекция "Младежки дейности и спорт" на Община Варна и Сдружение "Млад репортер", Хасково.

ТРИТЕ ОСНОВНИ ЗАДАЧИ на СЕЛМИРА са:

  • да ПРИЕМА и подрежда свободно споделени ресурси, които са резултат от дейността на младежките НПО и екипи или могат да подпомогнат техните дейности;
  • да структурира и СЪХРАНЯВА във времето и пространството резултатите и ресурсите от реализирани вече инициативи;
  • да ПРЕДОСТАВЯ и РАЗПРОСТРАНЯВА споделените ресурси, опит и ноу-хау.

ТРИТЕ ОСНОВНИ ПРИНЦИПА на СЕЛМИРА са:

  • свободно СПОДЕЛЯНЕ (депозиране) на ресурси и партньорство за взаимна подкрепа и развитие
  • свободен ДОСТЪП до ресурсите
  • свободно ПОЛЗВАНЕ на ресурсите – с изрично позоваване на източника

Основата на СЕЛМИРА е изградена с много любов, внимание и загриженост от:
Фондация ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие, в партньорство с Община Варна, Дирекция Младежки дейности и спорт, и Сдружение „Млад репортер“, Хасково.

Проектът СЕЛМИРА-Старт се реализира с финансовата подкрепа на Програма “Младежки дейности 2008-2010” на МОНМ

СЕЛМИРА и защо ни е така необходима?

Ако погледнем хронологията на младежките инициативи през последните 17 години, ще открием, че в България много рядко има младежки проекти с продължителност повече от 1-3 години. След изтичането и на най-успешната младежка инициатива, всичко постигнато потъва назад във времето и пространството. Единствените места, където остават „следи“ от цялото натрупано знание и опит, са сърцата на малкия иекип, и архивите на организацията и спонсорът.

В последните години, в рамките на спонсорирани и/или напълно доброволно реализирани младежки проекти, са разработени стотици уникални продукти (книги, бюлетини, наръчници, изследвания, презентации, клипове) по така важните и до днес теми като – превенция на зависимости, доброволчество, неформално образование, гражданска активност и др. Проблемът е, че те обикновено са издадени в много малък тираж от 1000-2000 копия. При изчерпване на печатните бройки и приключване на проекта, това безценно знание остава недостъпно. А само след година, група младежи от съседен град ще пожелае да реализира инициатива на същата или подобна тема... и ще трябва да започне всичко отначало.

Проблемът, който СЕЛМИРА ни помага да трансформираме:

Липсата на система и практики за съхраняване и предаване на паметта и опита е сериозна пречка за прогресивното и устойчиво развитие на младежкия сектор в България.

Проектът СЕЛМИРА-Старт е:

Пилотна фаза на уникална за България кампания, чиято мисия е да подкрепи стратегически и в дългосрочен план действията на активните млади хора на България и техните общности, като осигури свободно достъпно пространство в Интернет, на което да бъдат доброволно предоставени (депозирани), тематично подредени и ползвани резултатите, „паметта“, натрупания опит, знания и ресурси от стотиците позитивни младежки инициативи, реализирани с много любов и ентусиазъм на територията на цялата ни страна.:

Философията на СЕЛМИРА:

СЕЛМИРА е изцяло базирана на принципите на добрата воля, гражданската активност и осъзнатата мотивация за свободно споделяне на постигнатите резултати. СЕЛМИРА е израз на философията на лиценза за доброволно и свободно споделяне на опита и знанието, познат като Creative Commons – лиценз на свободното споделяне на интелектуалната собственост с благородната цел за безвъзмездно обогатяване на знанията и опита на човечеството за изграждане на един по-добър свят.

УЧАСТНИЦИТЕ в СЕЛМИРА:

Сте всички вие - активните, будни, осъзнати млади хора и вашите екипи, организации и общности, които тук и сега създавате промяната, която искате да има в света, в който живеем

За всякакви въпроси, идеи и ПАРТНЬОРСТВО

ОЧАКАМЕ ВИ!

 

 

ВАЖНО е да знаете, че всички ресурси, които вие лично публикувате в СЕЛМИРА или изпращате по е-мейл, за да бъдат публикувани от ваше име, ще бъдат достъпни за ползване от другите потребителина СЕЛМИРА под лиценз Криейтив Комънс 2.5 (Creative Commons 2.5) -"Признание-Споделяне на споделеното 2.5"