Как да предпазим личните си данни при търсене на работа в интернет

Част от кандидатите, които си търсят работа, използват опцията да публикуват автобиографията си наред с всички свои лични данни в интернет пространството. Наистина това е допълнителен и ефективен начин да се стигне до интересни работодатели и престижни компании.

Преди всичко бихме искали да посъветваме кандидатите да бъдат по-разумни и предпазливи по отношение на избора къде ще публикуват CV-то си и на кого ще се доверят в предоставянето на личните си данни.

На какво трябва да обърнем внимание:

1. Преди чували ли сте за този сайт?

Ако сайтът е напълно непознат за вас и сте научили за него например чрез писмо (спам), което сте получили на електронната си поща, бъдете много внимателни.
Попадали сме на сайтове за работа, които на пръв поглед изглеждат истински, имат си секция „Условия за ползване”, „Контакти” и т.н., но впоследствие са се оказвали пълна измама.

Какво е добре да направите в този случай:
* Опитайте се да разберете дали някой близък или познат е използвал даден сайт. Разпитайте кои сайтове най-често ползват вашите близки.
* Потърсете повече за сайта в Google – ако не намерите нищо като информация или коментари за него, то има два варианта: или сайтът е твърде нов, т.е. има малко на брой и не много добри обяви и предложения за работа или че има нещо нередно в него.
* Погледнете контактната информация на сайта и вижте доколко достоверна е тя, дори може да позвъните на някой от посочените телефони, за да се уверите, че някой ще отговори.
2. Трябва ли да се регистрирате, преди да започнете да разглеждате обявите за работа?

Бъдете предпазливи със сайтове, които не ви позволяват да търсите из обявите им, преди да сте си направили регистрация. На човек първо му е нужно да прецени дали сайтът предлага подходящите обяви, да го оцени и тогава евентуално да си направи регистрация. Проверете също и какво се казва в Общите Условия (ОУ) за ползване и какво сайтът се задължава да прави и да не прави с вашите данни. Общите условия също така трябва да са написани разбираемо за читателите.

3. Кой има достъп до автобиографиите, въведени в сайта?

Тези условия също трябва да са обяснени в ОУ за ползване на сайта. Проверете също доколко е улеснен достъпът до базата данни със CV-та от работодателска гледна точка, от регистрациите им например. Ако достъпът е безплатен или е поставена символична сума, ние ви съветваме да смените сайта за работа. Леснодостъпните автобиографии могат не само да напълнят пощите ви с ненужни рекламни съобщения, но не е изключено някой неправомерно да използва личните ви данни.

4. Трябва ли търсещият работа да плаща, за да разглежда обявите за работа?

Твърде рядко истински сайт за работа ще изисква от кандидатите да заплатят такса, за да имат достъп до обявите. Ако все пак има легален сайт за търсене на работа, при който се изисква плащане на такса, то вероятно той е част от асоциация и/или друга организация, която изисква членство.

5. Вижте дали обявите са нови или стари!

Всяка обява трябва да съдържа дата, на която е публикувана и дата, когато изтича. Подозрително е да се публикуват обяви за работа без каквато и да е дата. Дори и в нея да пише само колко време е валидна (често се случва в по-дългосрочните обяви, например 6-месечни), то тя задължително трябва да има дата, когато е пусната, за да се прецени реално откога са започнали да текат тези 6 месеца.

Вижте също кога последно е публикувана обява за работа. Сайтът няма да бъде много убедителен, ако скоро не е била публикувана обява или пък всички обяви са публикувани днес. В зависимост от сайта, разбира се, на ден трябва да има поне по няколко новопубликувани обяви.

Ако все пак не е много ясно кога е активирана и докога е активна една обява, проверете цените, които дава сайта на работодателите за реклама. Обикновено срокът на активност на една обява е около 30 дни. При тясно специализираните сайтове, които предоставят позиции в даден бизнес сектор и/или даден географски регион например, е възможно да се видят по-стари обяви. Това не бива да ви притеснява, тъй като вероятно пазара там е труден и не се намира подходящ специалист лесно.

6. Имате ли право да напишете повече от една версия на вашето CV, можете ли да го актуализирате и да го триете?

Добрите сайтове за работа позволяват на търсещите работа да пазят по няколко версии на автобиографията си, тъй като всяка кандидатура е индивидуална, както към позицията, така и към компанията. Трябва да имате тази опция.

Сайтът трябва да ви позволява да актуализирате информацията вътре лесно и бързо. Не е препоръчително прекалено често да добавяте или махате неща от резюмето си, но въпреки това, винаги може да измислите по-добър начин за изложение на CV-то си.

Също така, трябва да имате възможност да триете автобиографията си - първо защото ако отдавна работите за една компания и не се е налагало да търсите нова работа и CV-то ви е остаряло и неприложимо, а също и защото, ако настоящият ви работодател намери случайно автобиографията ви може да си помисли, че искате да напуснете, а това да не е съвсем вярно. Дори и да не изтриете CV-то си, то поне трябва да имате опция да го направите неактивно за търсене сред работодателите и да се вижда само от вас.
 

Автор: 
JobTiger
Година: 
2010
Източник: 
JobTiger

ВАЖНО е да знаете, че всички ресурси, които вие лично публикувате в СЕЛМИРА или изпращате по е-мейл, за да бъдат публикувани от ваше име, ще бъдат достъпни за ползване от другите потребителина СЕЛМИРА под лиценз Криейтив Комънс 2.5 (Creative Commons 2.5) -"Признание-Споделяне на споделеното 2.5"