Как да имаме повече коментари на блога си

Всеки блогър прекрасно знае, че популярността на неговия блог се определя от няколко фактора. Колко често, добре и професионално пише и колко човека четат и коментират в блога му.

1. Предлагайте на посетителите да коментират.
Преглеждайте кои са най-коментираните теми. Много често се оказва, че те въобще не са тези които на вас ви се иска, но никога не забравяйте, че освен специалисти, съответния блог се чете и от много „нови“, които често не разбират, че имат възможността да зададат въпрос или да изкажат мнение.

2. Завършвайте с въпрос.
Ако много Ви се иска да имате повече коментари – завършвайте поста с въпрос, по възможност да не е риторичен. Това е прекрасен начин да повишите количеството на коментарите . По-умните блогъри са научени цял живот да отговарят на въпроси. На всичкото отгоре, блогърите рядко приемат чуждото мнение, така че особено ако вмъкнете нещо което ще породи явно неодобрение или несъгласие, то коментарите.

3. Не завършвайте идеята на поста.
Крайно непрепоръчително е да пишете блога си като отчет за извършена работа за единица време . Хубаво би било ако опишете проблема, поразмишлявате над него и дадете някакви аргументи за своята позиция. Но оставете темата отворена. Винаги ще се намери кой да не се съгласи с Вас усмивка

4. Отговаряйте на коментарите и обсъждайте.
Ако на Вас не Ви се пишат коментари, защо си мислите, че читателите Ви са длъжни да го правят ? Хубаво е да се отговаря само когато имаш какво да отговориш.

5. Правилата за коментари помагат.
Често виждаме блогове с коментари, в които всеки пише каквото си иска.

6. Пишете простичко.
Хората умират от кеф да четат за чуждите грешки и неволи. Не сте идеални. Пишете за собствените си познания и опит. Това е ценното, затова Ви четат. Защото нещо знаете, правите или казвате по-добре от тях.

7. Усъвършенствайте стила си на писане.
Естествено не говорим за елементарна грамотност. Учете се да пишете интересно.

8. Пишете спорни мнения
Този подход много често се използва в конвенционалните медии – ако искаш да се шуми просто напиши нещо което противоречи на мнението на мнозинството.
Добре би било обаче, в последвалите дискусии да можете да защитите мнението си усмивка

9. Отбелязвайте си добрите коментари. (и коментатори)
Може даже да ги цитирате. Срещат съм безсмъртни лафове в разни коментари. Тези неща не бива да се забравят – напротив – трябва да ги сложите на видно място за да се четат.

10. Не ограничавайте връзките.
Почти всички, които коментират го правят поради 2 причини. Искат да изкажат своята позиция по темата и искат да получат връзка към собствения си блог от Вас. Ако имате хубав, популярен, добре позициониран блог – дайте на хората това което искат.
Решили сте, да пуснете този коментар. Ами пуснете го – такъв какъвто е! Най-малкото, което можете да направите за автора му е да оставите връзката към неговия сайт и той да получи нещо за труда си. Освободете trackback. Щом някой Ви е цитирал в блога си, осигурете му обратна връзка в коментарите поне.

Успех!

Автор: 
НЧ "Бъдеще сега"
Източник: 
Future Freindly

ВАЖНО е да знаете, че всички ресурси, които вие лично публикувате в СЕЛМИРА или изпращате по е-мейл, за да бъдат публикувани от ваше име, ще бъдат достъпни за ползване от другите потребителина СЕЛМИРА под лиценз Криейтив Комънс 2.5 (Creative Commons 2.5) -"Признание-Споделяне на споделеното 2.5"