Как да си направим рециклирана хартия?

Как рециклираме хартията?

Двата са основните начини за правене на хартия: извличане на целулоза от растения и рециклиране. Извличането на целулоза включва няколко часа варене във вода с високо pH, „биене“ на получената каша, продължително отмиване… Цял занаят, за който си заслужава да се отдели специална страница! Това и ще направим, много скоро, но докато изследваме дебрите на целулозата, правим хартия по втория начин – чрез рециклиране. За щастие, хартията е материал, който се рециклира много добре (и сравнително лесно), дори в домашни условия. Основните стъпки са: смилане, прецеждане и изсушаване.

Ако желаете да видите на живо как се рециклира хартия в домашни условия и как можете да създадете уникални творения от ненужна хартия – пишете ни! Имаме практиката да правим нагледни демонстрации при най-различни условия и публика. Свържете се с нас и със сигурност ще измислим начин да съчетаем полезното с приятното!

Смилане
Пулпа е хартия в течно състояние – нишките на целулозата (фибрите) са разбити и смесени с вода, затова и не формират лист хартия. За да получим пулпа от хартия е нужно само да добавим вода и да разбием със блендър или пасатор. Пробвайте и се уверете моментално – вземете една салфетка (или лист от бележник, вестник, стара хартия за принтер, рекламна брошура, сметка за парно…), без значение от размера, цвета и т.н. Накъсайте я на малки парченца, примерно квадратчета със страна 2 см. Сложете ги във блендер (става и в кухненски робот, чопър или компотен буркан + пасатор) и залейте с поне една чаша топла вода. Пуснете уреда да върти за поне 30 секунди (колкото повече и по-твърда хартия сте накъсали, толкова повече време ще е нужно за нейното разбиване). Ще се получи една рядка, мътна каша.

Току-що направихте първата стъпка към рециклирането – хартиена пулпа! В тази каша можете да добавите каквато декорация пожелаете – всякакви растения, конци, лико, пера, парчета накъсан вестник, конфети, боя… Така ще украсите вашата бъдеща хартия.

Прецеждане
Прецеждането може да стане през най-обикновено домакинско сито (кръгло или правоъгълно). Става също и ако опънете двоен слой тензух като капак върху кутия от сладолед. Излейте пулпата равномерно върху ситото или тензуха и изчакайте да се отече водата.

Това, разбира се, е само за най-начинаещите и за бързи проби. Ако сте сериозни, процесът е малко по-различен. Представете си стандартно сито за брашно с високи стени. Това сито трябва да е потопено във леген със вода и чак тогава да излеете пулпата в ситото. Получава се нещо като затворен басейн с решетъчно дъно. Сега вдигнете ситото бавно над водата и в него ще остане само пулпата. Това е вашето първо (макар и още мокро) листче!

Уловката тук е изваждането на листчето от ситото. Има някои сита, които са от две части – страни и сито – прикрепени една към друга с метални закопчалки. Тези са идеални – откопчавате стените и сте готови. Може да ползвате и форма за блат за торта, като опънете плътно тензух от долната ѝ страна. В идеалния случай ще отидете при някои ситопечатари и ще си направите едно сито. Но за това ще пишем отделно!

Изсушаване
Формираното върху ситото листче е все още полу-течно, така че внимавайте с него! Вземете парче памучен плат (ние ползваме хасе и парчета от стари чаршафи и панталони) и покрийте мокрото листче. Сега с домакинска гъба (или хавлия, или друга попиваща материя) притиснете равномерно листчето, така че да извлечете водата от пулпата. Повторете това няколко пъти като изцеждате попивателната всеки път.

Когато листчето спре да пуска вода, обърнете и отлепете внимателно ситото (тензуха), така че листчето да остане легнало на парцалчето, с което го покрихте преди малко. Сложете още едно парцалче и така „пресованото“ между две парчета плат листче можете да изгладите със средно силна ютия директно на дъската за гладене. Натискайте повече. Когато е готово, на пипане платът ще е сух. Отлепете внимателно плата от хартията.

Честито! Това е вашият първи лист рециклирана хартия!

Автор: 
Боби и Гери
Година: 
2009
Източник: 
http://www.futurefriendly.bg

ВАЖНО е да знаете, че всички ресурси, които вие лично публикувате в СЕЛМИРА или изпращате по е-мейл, за да бъдат публикувани от ваше име, ще бъдат достъпни за ползване от другите потребителина СЕЛМИРА под лиценз Криейтив Комънс 2.5 (Creative Commons 2.5) -"Признание-Споделяне на споделеното 2.5"