Обучителни материали по правата на човека

Обучителни материали от семинар "Прилагане на международните и националните стандарти за защита на свободата на словото”, 17-18 декември 2009 г.

"Наръчник по свобода на изразяване", Бойко Боев, Красимир Кънев, Полина Русинова, БХК, декември 2009

"Този наръчник е за свободата на изразяване. Самата идея за свобода включва в себе си идеята за многообразие и различие, както и за противоречие и несъгласие. По подобен начин и свободата на изразяване, или както е по-популярна, свободата на словото, е преди всичко свобода за словото, което не харесваме...

Но свободата на словото има и обратна страна. Едно от най-ценените човешки права е ставало заедно с това и едно от най-мощните оръжия на античовешката агресия.

Изходният отправен пункт на съвременното международно право по правата на човека е признанието както за изключителната ценност на свободата на изразяване в съвременните демократични общества, така и за необходимостта от балансиране на интереса на това право с много други интереси и права".

Презентации на лектори:

Свобода на изразяване на политическо мнение; обида и клевета, Бойко Боев, Article 19
Подбуждане към насилие, дискриминация и омраза чрез словото на омраза, Красимир Кънев, БХК
Личният живот и свободата на словото - конкуренция и баланс, Полина Русинова, БАПЧ 
Право на достъп до обществена информация, Александър Кашъмов, ПДИ 
Лицензиране на медиите. Контрол върху интернет, Бойко Боев, Article 19 

Преводни материали:

"Свободата на изразяване съгласно Европейската конвенция за правата на човека (член 10)", Наръчник на ИНТЕРАЙТС за адвокати
Решение на Върховния съд на САЩ по дело "Cohen v. California"
Решение на Върховния съд на САЩ по дело "Chaplinsky v. New Hampshire"
Решение на Върховния съд на САЩ по делото "Brandenburg v. Ohio"
Особено мнение на съдията Douglas към решението по делото "Brandenburg v. Ohio"

Обучението се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (Договор № ПО3-03-00/04.03.2009)

Автор: 
Български хелзински комитет
Година: 
2009
Източник: 
Български хелзински комитет

ВАЖНО е да знаете, че всички ресурси, които вие лично публикувате в СЕЛМИРА или изпращате по е-мейл, за да бъдат публикувани от ваше име, ще бъдат достъпни за ползване от другите потребителина СЕЛМИРА под лиценз Криейтив Комънс 2.5 (Creative Commons 2.5) -"Признание-Споделяне на споделеното 2.5"