В името на институцията: Поправителните училища в България

Фокусът на настоящото издание е насочен към процедурата и практиката на настаняване, материалните условия, медицинското обслужване, образованието и корекционната и ресоциализационна дейност. Актуалното изследване показа, че нарушенията на правата на децата в поправителните училища включва почти целия им спектър - като се започне от произволното настаняване в тях, мине се през нечовешките и унизителни условия на третиране и се завърши с крайно неадекватната система на образование, рехабилитация и социална интеграция, която работи по-скоро за да поддържа работните заплати на цяла армия от учители, възпитатели и помощен персонал, отколкото за благото на децата.

Публикацията прави опит за оценка на резултата от законодателните промени от 2004 г., насочени към прецизиране на процедурата по наставяване. В същото време тя пресъздава актуалната картина на 24-те корекционни заведения към началото на 2005 г. И най-важно - липсата на официална държавна стратегия по отношение на деца-извършители на противообществени прояви и на деца-жертви на насилие или престъпно посегателство, както и на следващата от това крайно ниска образователна и педагогическа функционалност на СПИ и ВУИ, поставят под въпрос смисъла на съществуването им в този вид.

Автор: Колектив
Страници: 82 стр.
ISBN: 954-9738-21-3


Изтеглете текста на публикацията: В името на институцията: Поправителните училища в България (470 Kb Word doc)

Автор: 
Български хелзински комитет
Година: 
2005
Източник: 
Български хелзински комитет

ВАЖНО е да знаете, че всички ресурси, които вие лично публикувате в СЕЛМИРА или изпращате по е-мейл, за да бъдат публикувани от ваше име, ще бъдат достъпни за ползване от другите потребителина СЕЛМИРА под лиценз Криейтив Комънс 2.5 (Creative Commons 2.5) -"Признание-Споделяне на споделеното 2.5"