Ти си това, което ядеш!

Ако тази максима е вярна излиза, че повечето от нас са прасета.
Или както е казано, когато човек изяде едно прасе, това е добре за животното, защото става малко човек и много зле за самият човек, защото постепенно се превръща в свиня. В годината има няколко поста; преди Коледа, преди Великден и около Петровден. А в дните на страстната седмица църквата дори препоръчва пълен глад, за пълното пречистване както на тялото, така и на душата. Така дори свещеничеството, което няма особен афинитет към вегетарианството, го препоръчва за повече от 100 дена в годината.
Медицината също стои на два стола по въпроса за яденето на месо. Има лекари, които са твърдо убедени, че човек може и трябва да се храни без част или без всички животински продукти и други медици, които считат това за абсолютно вредно като начин на живот и затова допустимо само от време на време.

Историците на храненето пък считат, че храненето с преимуществено растителни храни е ново явление в човешката история и е на не повече от 10.000-12.000 години. Поради това те смятат, че човешката природа не се е приспособила към този тип хранене и прекаляването с въглехидрати води до здравословни неразположения и надебеляване. Ловът на дивеч е бил наистина най-важният начин за оцеляване на нашите предци от 1.000.000 години назад. Менюто на древните хора се е състояло от 60% до 90% от някакъв вид месо от диви животни, птици, влечуги, насекоми и яйца, допълвани слабо от корени, филизи, грудки и семена. Изтъкват се и данни от археологически находки от по нови времена, където учените безпогрешно са разпознавали ловците от земеделците само по външния вид на скелета и зъбите им. Разбира се, ловците били със здрави зъби и добре оформени, плътни и дълги кости, а зъбите на земеделците били загнили, костите крехки и деформирани. Египтяните, хранещи се главно с растителни храни и наричани поради това от гърците „артофаги”- хлебоеди, са страдали масово от най-известните болести на съвременната цивилизация: свръхтегло и сърдечно-съдови заболявания. Дисекцията на артериите на египетските мумии показват артерии покрити с големи холестеролни плаки и силно калцирани стени, доказващи напреднал стадий на атеросклерозна.

Поради тази причина специалистите смятат, че ще са ни необходими поне още 10.000 години, за да преминем изцяло на вегетарианска диета.

Към тези мнения в полза на месоядството се прибавят и мненията за необходимия белтъчен баланс в организма, който според някои учени е невъзможно да бъде постигнат по друг начин. Има становище и, че именно яденето на месо, независимо че човешкият организъм на практика няма устройството на храносмилателната система на хищниците, се е развил до тези огромни възможности и обеми именно тогава, когато през ледниковите периоди, животинската храна е била единствения избор. Наистина ускоряването на човешката мисловност и креативност се свързва с тези 1.000.000 години назад. Факт.

Библията също е противоречива по въпроса. В първа глава на Битие, където човек е създаден по образ и подобие Божие, му е дадена само растителна храна. „И рече Бог: ето давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе – това ще ви бъде за храна.” Битие гл.1-29 Във втора глава обаче, в периода след седмия ден, човекът неочаквано пак е създаден, този път от пръст. Поставен е в подчинено положение, след това за непослушание изгонен от рая и непосредствено преди това облечен в „кожени дрехи”. В последствие Каин - земеделецът убива Авел - скотовъдеца, защото Господ поглежда благосклонно на жертвата и тлъстините на първородните от стадото му, а на неговия дар от растителни плодове - не. Така е извършено и първото братоубийство и престъпление в човешката история. Противоречието е доста явно. Пък и Адам и Ева са изгонени в пряк или преносен смисъл от Рая заради ябълка! Следователно има поредица от различни събития, които променят божествеността на човека, предназначението му и начина му на живот и хранене. В този смисъл, яденето на месо явно е вид изкривяване, вероятно по обясними причини, но като цяло е временно и опасно явление в еволюцията на човешкия вид. Фактор, който го отдалечава точно от дълбоко вложената му хуманна природа. И над всичко това трябва да се размишлява, защото няма светец или адепт, който да се е тъпкал с месо, а камо ли да убива. Животните са създадени в същия шести божестен ден, в който е създаден и човека и вероятно са ни много близки. Дали е редно да ги ядем, зашото в човешката история има и периоди на канабализъм, който сега изглежда чудовищен и абсурден. Вероятно по същия начин потомците ни ще гледат ужасено и на нашето битие.
Няма период в човешката история, в който да се е яло толкова много месо, както днес. И това месо е получавано чрез съзнателно, целенасочено и масово развъждане на млекопитаещи и птици от уж „разумни” човешки същества.

В този смисъл нормално и човешко ли е да има приета Европейска конвенция за „защита на животните при умъртвяването им чрез клане” и в нея да пише следното: Държавите членки на Съвета на Европа, вземайки под внимание, че страхът, мъката, страданието и болката, причинени на животните при клане, могат да се отразят на качеството на месото се договориха за следното:
Електрическият шок може да се използва само за говедата и прасетата при условие, че трае не повече от 2 секунди, като животните са раздалечени едни от други, за да могат да се движат и т.н и т.н”

По нелогична и безумна мисъл едва ли може да съществува. От една страна това е конвенция за защита на животните, но същевременно в същото твърдение се говори за умъртвяване чрез клане. За този израз просто няма какво да се каже.
Още по-безумно е, че милостивите господа и дами признават, че животните изпитват страх, мъка, страдание и болка. Но още по-кощунствено е да удостовериш в официален документ на най-цивилизованата част от човечеството, че това може да се отрази на месото, което ще изядеш след това. Може би наистина се страхуват, че ще се заразим със страх, мъка и болка. А като връх на това са се загрижили и за осигуряването на достатъчно място за умиращите да се гърчат /движат/ в последните си минути.

А ето и извадка от техническият процес за клане на българската асоциация на месопреработвателите. Той е: приемане, предкланична почивка /24 часово неядене/, измиване, зашеметяване /разбирай електрически шок/, клане, обезкървяване /висене с главата надолу/, дране, изкормване, разфасоване и опаковане. Цялостното описание е доста стресиращо за хора със слаби нерви и болни сърца. Те обаче ядат месо. В България има около 130 кланици, 50 от които с индустриален капацитет, а и неизвестен брой в „сивия” сектор.
Излишно е да се казва и какво е качеството на месото от горките животни. Те се раждат и живеят като затворници, често са лишени с месеци от естествена храна и слънце. Хранят се с нискокачествени продукти, а когато се разболеят вследствие на всичко това, им се дават обилни дози антибиотици. Не се знае, че 70% от произвежданите в света антибиотици са за нуждите на селското стопанство. Поради алчността на хората, за да достигнат повече килограми животните са натъпкани и със стероиди. Това още повече влошава здравословното им състояние.

Какво общо има това с древните здрави, но все пак малко живеещи ловци. Нито се движим като тях, нито това е единствената ни възможност за хранене, нито качеството на месото е същото. Къде сте виждали тлъст бизон или елен? А колко от нас могат да уловят, заколят или застрелят животно, след което хладнокръвно да го одерат и разфасоват. Нещата през вековете са се променили и вече е време да помислим за промяна, без да се връщаме назад и да си търсим извинение.
От друга страна не подхранваме ли така излишно животинската си природа и собствената си себичност и агресивност? Не сме ли всъщност ние животните? Живеем като затворници, без естествена храна и вода, без достатъчно слънце и въздух, поддържащи се с всякакви лекарства и стимуланти. Нима приликите не са явни. И защо си мислим, че сме на върха на хранителната верига. Не храним ли със страха, мъката, страданието и болката си някой друг?

В духовен план нещата стоят още по-ясно, защото, когато живееш за сметка на чуждото страдание и болка, а те явно съществуват, както е отразено в Европейската конвенция за „защита”, трябва да си платиш.
Малко хора знаят, как всъщност си плащаме. За съжаление по два начина, чрез войни и болести. Ето какво казва Учителят в една своя беседа още през юни 1919г. „Чрезмерното избиване на млекопитаещите животни създава аномалия в природата. Повечето болести се дължат на избиването на млекопитаещите и птиците. Понеже с това избиване се спира тяхната еволюция, всички сили, които трябва да образуват тяхното благо, остават неизползвани, и с това се явява един хаос, който причинява болестите. Знаете ли, какво става след безразборното изтичане на тази животинска кръв? – От изпаренията и се образуват разни серуми и култура за вредоносните бацили, от които дохождат всички злини в органическия свят. За да се тури равновесие в природата, тя трябваше да отдели около 100.000.000 кг. кръв, за да се балансира тази на животните. Но днес в тази война /Първата световна/ се пусна около 200.000.000 кг човешка кръв.”
В периода 1914-1919г.г. по фронтовете действително загиват и са ранени около 40 милиона души. Още повече хора, между 80 и 100 милиона души загубват живота си през продължението на тази война през 1939-1945г.г. Тогава се пролива около 400-500.000.000 кг човешка кръв.

Цената е твърде висока, а и днес почти 100 години по-късно от 1919г., когато потреблението на месо бие всякакви рекорди, вече говорим за птичи и свински грип, за тотален срив в имунитета, за непрекъснато увеличаващи се алергии, а може би и за още нещо.......много по-страшно.
Месоядството е временно явление в човешката история и може би не са нужни чак 10.000 години, за да се приспособим към по-висш начин на хранене, започнал преди около още 10.000 години. В мистичната наука се счита, че житото не е продукт от Земята, а е божествен дар отвън! Затова хляба трябва да се дарява, а не да се продава.

Няма спор, че е нужно време и нови мисли, но дали природата ще ни чака. Нашите клетки наистина са месоядни и пристрастени и е много трудно да се откажем от тази месомания. Напоследък обаче масово явление е отказът на много млади хора и деца от месояденето, независимо че това не е традиция в техните семейства и никой не ги кара. Дори ги упрекват. Явно обаче процесите в еволюцията се ускоряват не само на технологичен план, но буреносно се зараждат и нови явления на всички нива. Затова всеки човек доброволно трябва да направи своите изводи и да вземе своите отговорни решения.

Но нека поне всички се замислим по въпроса нужно ли е това, което правим и не е ли възможно да уравновесяваме белтъчния си баланс по по-човешки начин. Може би така ще станем по-смели, по-здрави и по-разумни, а и страданието естествено ще се стопи. Нека помислим и за децата си. Сигурна съм, че науката би намерила начин да се справи с положението, въпреки че това не е изгодно на една огромна и алчна индустрия. Но въпреки това всичко зависи от всеки един от нас, защото „истинският вегетарианец освен, че трябва да се храни с чиста храна, още и с чисти мисли, чувства и постъпки.” Всъщност оттам и се започва, а другото идва от само себе си.

Автор: 
Силва Дончева
Година: 
2010
Източник: 
МИКЦ Шумен

ВАЖНО е да знаете, че всички ресурси, които вие лично публикувате в СЕЛМИРА или изпращате по е-мейл, за да бъдат публикувани от ваше име, ще бъдат достъпни за ползване от другите потребителина СЕЛМИРА под лиценз Криейтив Комънс 2.5 (Creative Commons 2.5) -"Признание-Споделяне на споделеното 2.5"